STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

träffar.

No hits.

SKOVÅRD

Väljer du att investera i ett par finare skor bör du också ta väl hand om dem. Med rätt skötsel kan skorna hålla många år framöver. Att ta hand om sina skor regelbundet kan faktiskt vara rent terapeutiskt när man väl sätter i gång!
 
 
Några grundläggande saker du ska tänka på när det gäller skovård;
 
1. Först och främst, låt skorna vila med skoblock i trä när du inte använder dem. Skoblocken hjälper till att hålla formen på skon, samt suger upp fukten ur lädret. Detta ökar livslängden på skorna avsevärt.
 
2. Låt gärna skorna vila någon dag mellan användningarna så håller de längre. 
 
3. Se till att rengöra dina skor ofta från smuts. Använd en skoborste i naturligt hår för att borsta av dem och skulle det behövas, använd en lätt fuktad trasa för att torka av skorna lätt. 
 
4. Putsa läderskor med skokräm som ger lädret återfuktning och näring. Borsta upp en fin glans med en bra borste i naturligt hår. Läs mer under ”Läderskor” längre ner. 
 
5. Impregnera skorna med jämna mellanrum för att skydda dem mot smuts och fukt. Använd gärna en silikonfri impregnering som inte täpper till porerna i lädret.
 
6. Använd gärna skohorn när du tar på dig skorna. Detta är inte bara för din komfort utan för att skona bakkappan från att slitas ut och förstöras.
 
 
 
En bra bas i skovårdslådan kan se ut såhär;
 
- Skoblock i rätt storlek. Gärna i cederträ som suger upp fukt och doftar gott. 
 
- En borste i hästtagel eller gethår.
 
- Neutral skokräm och/eller en skokräm med färgpigment i samma färg som dina läderskor. 
 
- Vill du ha ytterligare skydd och glans så är skovax ett bra komplement till läderskor. 
 
- Putsduk.
 
- Impregnering, gärna silikonfri.
 
- Mockaborste och spray till mockaskor.
 

LÄDERSKOR

Läder är ett naturligt material. En vanlig sägning är att läder andas. Med det menas de naturliga porerna i skinnet, som har en otrolig förmåga att suga åt sig fukt och hålla dina fötter torra. Efter att ha utsatts för naturens element och fotsvett behöver skorna torka ut och behandlas med rätt produkter för bästa hållbarhet och utseende. När de torkar drar lädret ihop sig och små veck kan bildas på ovansidan skon. Därför ska skon alltid vila med skoblock i trä för att behålla sin form och suga upp fukten. Läderskor får aldrig torka på ett element, värmegolv eller med hög värme, då torkar lädret ut. Med rätt omvårdnad kan du öka livslängden på dina skor avsevärt. 
 
 
Ta hand om dina läderskor;

1. Se till att rengöra dina skor ofta från smuts. Använd en skoborste i naturligt hår för att borsta av dem och skulle det behövas, använd en lätt fuktad trasa för att torka av skorna lätt. Låt torka helt. 
 
2. Putsa skorna regelbundet med en skokräm av bra kvalitet. Det ger lädret återfuktning och näring. Använd antingen en neutral skokräm som passar till flera skor eller en pigmenterad skokräm i samma färg som skorna för att återuppliva färgen. Använd inte för mycket skokräm eller fett då det kan täppa till porerna i skinnet. 
 
3. Låt alltid skokrämen torka ordentligt. Kom ihåg att även göra ordning klacken och sulkanten. 
 
4. Borsta sedan med lätta tag upp en glans och tänk på att skoborsten ska vara av naturligt hår som hästtagel eller gethår. 
 
5. För ytterligare skydd och glans använder du ett skovax. Gnugga in vaxet med en trasa och en droppe vatten på tills du täckt hela skon. Låt vila och borsta sedan upp en fin glans. 


 

MOCKASKOR

Mocka och nubuck kan man inte vårda på samma sätt som skinn. De kan inte putsas med samma skoputs som för läder. 
De tas bäst om hand med en mockaborste och impregnering. Man kan också använda pigmenterad mockaspray om skorna behöver få tillbaka sin färg. 
 
- Rengör skorna med en mockaborste i cirkulära rörelser. 
- Spraya med impregnering alternativt en pigmenterad mockaspray i samma färg som dina skor om du behöver återställa färgen. 
 

LACKSKOR

Lackskor ska ej impregneras eller putsas med skokräm. 
 
- Rengör skorna med lätt fuktad trasa.
- Putsas med bomullstrasa för bästa glans. 
 

VITA SNEAKERS

Se vår film här om hur du gör dina slitna vita sneakers som nya igen!


 

Menu